Aanmelden.

Hulp nodig? Stappenplan wat te doen. 

Je wilt graag beschermd wonen of ambulante begeleiding?  Hiervoor heb je een indicatie of beschikking nodig. Hieronder lees je welke stappen je kan zetten om de hulp aan te vragen. 

 
 

Stap 1.

Aanmelding Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) of Sociaal wijkteam

Via het Wmo-loket van de gemeente of Sociaal wijkteam (SWT) maak je een melding voor hulp en ondersteuning. Je kan online een formulier invullen voor de Wmo-aanvraag. Het is ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen met het Wmo-loket of Sociaal wijkteam. 

Stap 2.

 Gesprek gemeente/Sociaal wijkteam

De gemeente zal met je in gesprek gaan over je hulpvraag, welke problemen je ondervindt en wat nodig is om deze problemen op te lossen.

Stap 3.

Passende hulp

De gemeente zal een verslag maken van het gesprek en met je kijken welke hulp het meest passend is voor jou. Je kan dan zelf kiezen voor gewoonzes. Wanneer je hulpvraag passend is voor gewoonzes zal de gemeente je doorverwijzen naar ons.  Er zal dan een keukentafelgesprek gepland worden met iemand van het Sociaal Wijkteam/de gemeente en een medeweker van gewoonzes. Op basis van dit gesprek zal er binnen het team van gewoonzes gekeken worden wie het beste de begeleiding kan oppakken. 

De gemeente betaalt de zorg en het CAK zal aan u een eigen bijdrage vragen van 19 euro per maand.

Als je hulpvraag passend is voor beschermd wonen binnen gewoonzes zal de gemeente samen met jou een melding maken en deze opsturen naar de centrale toegang beschermd wonen van de GGD IJsselland.  Zij zullen dan verder contact met je opnemen voor een gesprek om te beoordelen of je in aanmerking komt voor indicatie voor beschermd wonen. Als dit het geval is dan zullen ze je hierover een brief sturen. Je kan dan contact opnemen met gewoonzes om te bespreken wanneer je terecht kan bij de Beschermd wonen voorziening. Voor beschermd wonen zal je verblijfskosten moeten betalen aan het CAK. (klopt dit?)

Gewoonzes werkt samen met Klaver4You. Klaver4You zorgt voor de administratieve afhandeling van de aanmeldingen en regelen de financiële afhandeling met de gemeente.

 

Stap 4.

Start hulp verlening

Na het keukentafelgesprek maakt de medeweker van gewoonzes afspraken met jou om langs te komen. De frequentie van de begeleiding en het aantal uren hangt af van de indicatie en de hulpvraag.

We gaan in de eerste periode nader kennis maken en samen een zorgplan opstellen met doelen waaraan we gaan werken. 

Stap 5.

Verdere Hulpverlening

We werken samen aan de doelen die zijn opgesteld in het zorgplan. Ook brengen we samen met jou in kaart welke samenwerkingspartners er zijn. Elk half jaar zullen we het zorgplan doornemen, evalueren en waar nodig aanpassen.

Mocht u er niet uitkomen of advies willen, dan helpen wij je graag verder. Neem dan contact op met een van onze medewerkers op of stuur een email.