Gewoon Wonen

Wat leuk dat je voor wonen bij GewoonZeS bent uitgekomen. Op dit gedeelte van onze website zullen we je meenemen in ons aanbod en wat je van ons kan verwachten. Op deze pagina vind je onze visie op wonen.

Via onderstaande button kan je je aanmelden, maar uiteraard ook meer informatie opvragen.


  • Wil je bij GewoonZeS in aanmerking komen voor een woonplek dan werken wij met een WMO-ZIN begeleid wonen indicatie of WMO-PGB of WLZ-PGB.

  • Aanmeldingen voor een woonplek met indicatie WMO-ZIN lopen via de GGD. Zij geven de indicaties af en beheren de wachtlijst. Voor vragen hierover verwijzen wij je naar de GGD.

  • Cliënten met een PGB of een WLZ indicatie kunnen rechtstreeks contact met ons opnemen voor vragen of het plannen van een intake. Wij werken voor deze indicaties wel met een eigen wachtlijst.


    Zie onderstaande info voor meer informatie

Visie op wonen

GewoonZeS levert hoogwaardige op maat gerichte 24-uurs woonzorg. Er wordt ingezet op het winnen van vertrouwen, het nakomen van afspraken(wederzijds) om vervolgens verder te kunnen bouwen aan een gezamenlijk ondersteuningsplan en daarmee de ontwikkeling van de cliënten. De inzet richt zich op wonen (het voeren van een huishouden), gezondheid, dagbesteding/werk/opleiding, inkomen en vrije tijd. Door de integrale of inclusieve aanpak zorgt GewoonZeS voor een passend aanbod.  We werken altijd met een vast team op basis van een rooster. Er is een bereikbaarheidsdienst die in tijde van nood/crisis kan handelen. Wij geloven in het opbouwen van een band (vertrouwen) daarom krijgt iedere cliënt een persoonlijk begeleider. Dit is het aanspreekpunt en zal in overleg met jou dan ook het ondersteuningsplan maken.

Er wordt competentiegericht gericht gewerkt, echter bij de jongere cliënten (net 18 jaar) wordt er ook veel gebruik gemaakt van ervaringsleer. Het draait hierbij meer op ontwikkeling dan om stabilisatie.

Wanneer begeleid of beschermd wonen?

 

Wanneer je vanwege psychosociale en/of andere problemen (verstandelijke beperking) niet zelfstandig kunt wonen zijn er verschillende vormen van hulp mogelijk, waaronder begeleid wonen en beschermd wonen. Hulpverleners en medewerkers van de afdeling Centrale Toegang van je gemeente bekijken samen met jou welke vorm het beste aansluit op je situatie. Hierbij ligt de voorkeur altijd bij zo veel mogelijk zelfstandigheid. Daarom wordt allereerst bekeken of je in je huidige woning kunt blijven wonen en begeleiding aan huis voldoende is. Deze vorm wordt begeleid zelfstandig wonen genoemd, of kortweg begeleid wonen. Begeleid wonen is dus wonen met een ambulant karakter, dat wil zeggen; de begeleiding komt op afspraak naar je toe. Als je begeleid woont wil dat niet zeggen dat al je begeleiding thuis wordt geleverd, het kan bijvoorbeeld zijn dat je naast je begeleiding aan huis regelmatig naar de locatie van GewoonZeS  gaat voor wat gezamenlijke activiteiten. Bijvoorbeeld gezamenlijk eten, koffie drinken of andere activiteiten.

Bij GewoonZeS kan je op basis van PGB en Zorg in Natura een woonplek krijgen. Cliënten die op basis van een PGB zorg inkopen huren zelfstandig binnen een van de woonprojecten van GewoonZeS een appartement. Cliënten die via een zogenaamde Zorg in Natura plek bij ons komen wonen betalen geen huur (zit bij de indicatie in) maar wel een hogere CAK bijdrage. Onze aanmeld coördinator kan je hier meer over vertellen. 

Samengevat onze uitgangspunten: 

  • Benut de deskundigheid van de cliënt 

  • Denk en doe zoveel mogelijk samen 

  • Wees creatief en durf ‘out of the box’ te denken 

  • Probeer uit, leer en stel bij 

  • Gebruik het “Huis van persoonsgerichte zorg” als leidraad 

Begeleid wonen bij GewoonZeS

Cliënten die voor begeleid wonen in aanmerking komen hebben perspectief op afbouw van begeleiding met op termijn volledig ambulante begeleiding of zelfs geen begeleiding meer. 

Cliënten wonen  in woning van GewoonZeS. Deze hoeft niet geclusterd te zijn, maar kan een zelfstandige woning in de wijk zijn. De woning is passend bij het inkomensniveau van de cliënt. Begeleiding en toezicht op afspraak en 24 uur per dag oproepbaar binnen 30 minuten (begeleid wonen). Er is minimaal 1 x per dag contact met de cliënt om te checken of alles goed gaat.

Diensten als begeleiding (gericht op wonen, huishouden en materieel welbevinden, werken/ dagbesteding/ opleiding, sociaal emotioneel functioneren/ levensvragen, sociale contacten en vrije tijd, psychisch functioneren en zingeving, lichamelijke verzorging, lichamelijke gezondheid en welbevinden, Inkomen en schulden, contacten met instanties en mobiliteit), persoonlijke verzorging, verpleging en huishoudelijke verzorging worden, afhankelijk van de ondersteuningsbehoefte van de cliënt, overgenomen dan wel gestimuleerd of ontwikkeld. Vooral gericht op ontwikkeling!

Leveringsvorm: ZIN intramuraal of PGB

NB: Uit een PGB mogen geen verblijfskosten, maaltijden en sociaal culturele activiteiten worden betaald.