Wonen bij GewoonZeS

Wat leuk dat je voor wonen bij GewoonZeS bent uitgekomen. Op dit gedeelte van onze website zullen we je meenemen in al het aanbod en natuurlijk wat je van ons kan verwachten. Via aanmelden@gewoonzes.nl kan je je aanmelden maar uiteraard ook meer informatie opvragen. Wij hebben ons wonen ondergebracht in begeleid wonen en beschermd wonen. Op deze pagina vindt je onze visie op wonen, maar wordt ook uitgelegd wat het verschil is tussen begeleid wonen en beschermd wonen. Verder wordt er uitgelegd hoe wij bij GewoonZeS de zorg rondom wonen organiseren.

Wie zijn wij?

 

Wij zijn een jonge fusie organisatie ontstaan uit Gewoon Zorg en Stichting ZeS op maat uit Zwolle. Bij de fusie is vooral gelet op het behouden van het beste van twee organisaties. Om niet in clichés te vervallen, profileren we ons door maat werk te verrichten en de client altijd voorop te zetten. GewoonZeS onderscheid zich door haar maatwerk, kleinschaligheid, flexibiliteit en haar laagdrempelige karakter.

GewoonZeS is een HKZ gecertificeerde organisatie welke werkt met een cliënt volgsysteem. Middels dit systeem wordt gerapporteerd, geregistreerd en een digitaal dossier aangemaakt. Door de koppeling met het ondersteuningsplan en de daarbij behorende doelen wordt er altijd doelgericht gewerkt. Plannen en rapportages zijn altijd inzichtelijk voor cliënten, waardoor cliënten zich bij GewoonZeS zelf met recht regiehouder mogen noemen.

GewoonZeS werkt met ervaren HBO  en MBO gekwalificeerd personeel maar zet waar nodig en het toelaat ook vrijwilligers in. Wij zijn een platte organisatie wat wil zeggen weinig lagen, korte communicatie lijnen en dus weinig overhead. Er wordt gewerkt met kleine teams welke in de buurt actief zijn. Door het lokale karakter en het brede netwerk kunnen we snel en doeltreffend hulp verlenen. Door deze combinatie weten we zorg betaalbaar te houden.

Visie op wonen

GewoonZeS levert hoogwaardige op maat gerichte 24-uurs woonzorg. Er wordt ingezet op het winnen van vertrouwen, het nakomen van afspraken(wederzijds) om vervolgens verder te kunnen bouwen aan een gezamenlijk ondersteuningsplan en daarmee de ontwikkeling van de cliënten. De inzet richt zich op wonen (het voeren van een huishouden), gezondheid, dagbesteding/werk/opleiding, inkomen en vrije tijd. Door de integrale of inclusieve aanpak zorgt GewoonZeS voor een passend aanbod.  We werken altijd met een vast team op basis van een rooster. Er is een slaapdienst aanwezig die in tijde van nood/crisis direct kan handelen. Wij geloven in het opbouwen van een band (vertrouwen) daarom krijgt iedere client een persoonlijk begeleider. Dit is het aanspreekpunt en zal in overleg met jou dan ook het ondersteuningsplan maken. Ook hier is matching weer heel belangrijk. 

Er wordt competentiegericht gericht gewerkt (beschermd wonen) echter bij de jongere cliënten (net 18 vaak begeleid wonen) wordt er ook veel gebruik gemaakt van ervaringsleer. Het draait hierbij meer op ontwikkeling dan om stabilisatie.

Wanneer begeleid of beschermd wonen?

 

Wanneer je vanwege psychosociale en/of andere problemen (verstandelijke beperking) niet zelfstandig kunt wonen zijn er verschillende vormen van hulp mogelijk, waaronder begeleid wonen en beschermd wonen. Hulpverleners en medewerkers van de afdeling Centrale Toegang van je gemeente bekijken samen met jou welke vorm het beste aansluit op je situatie. Hierbij ligt de voorkeur altijd bij zo veel mogelijk zelfstandigheid. Daarom wordt allereerst bekeken of je in je huidige woning kunt blijven wonen en begeleiding aan huis voldoende is. Deze vorm wordt begeleid zelfstandig wonen genoemd, of kortweg begeleid wonen. Begeleid wonen is dus wonen met een ambulant karakter, dat wil zeggen; de begeleiding komt op afspraak naar je toe. Als je begeleid woont wil dat niet zeggen dat al je begeleiding thuis wordt geleverd, het kan bijvoorbeeld zijn dat je naast je begeleiding aan huis regelmatig naar de locatie van GewoonZeS  gaat voor wat gezamenlijke activiteiten. Bijvoorbeeld gezamenlijk eten, koffie drinken of andere activiteiten.

Bij GewoonZeS kan je op basis van PGB en Zorg in Natura een woonplek krijgen. Cliënten die op basis van een PGB zorg inkopen huren zelfstandig binnen een van de woonprojecten van GewoonZeS een appartement. Cliënten die via een zogenaamde Zorg in Natura plek bij ons komen wonen betalen geen huur (zit bij de indicatie in) maar wel een hogere CAK bijdrage. Onze aanmeld coördinator kan je hier meer over vertellen. 

Samengevat onze uitgangspunten: 

  • Benut de deskundigheid van de cliënt 

  • Denk en doe zoveel mogelijk samen 

  • Wees creatief en durf ‘out of the box’ te denken 

  • Probeer uit, leer en stel bij 

  • Gebruik het Huis van persoonsgerichte zorg als leidraad 

Begeleid en beschermd wonen